Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pecan-pie-czyli-placek-z-orzechami-pekanowymi
Pecan pie, czyli placek z orzechami pekanowymi
Absolutnie konieczny deser w amerykańskie Święto Dziękczynienia. Bardzo słodki placek, pełen przyrumienionych, chrupkich orzechów... By oddać się już całkowitej rozpuście, podajemy z bitą śmietaną.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
porcja kruchego ciasta ze smalcem
4 łyżki miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
łyżka mąki
2 jajka
szklanka syropu Karo
szklanka wyłuskanych orzechów pekanowych
Opis przyrządzania:
Kruchym ciastem ze smalcem wylepiamy dość głęboką formę do tart, o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i łyżką mąki. Wbijamy po jednym 2 jajka i dalej ucieramy. Dodajemy syrop Karo i orzechy. Starannie mieszamy i wlewamy do wylepionej ciastem formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny - aż masa zastygnie i ciasto się przyrumieni. Jeśli wierzch przypieka się za bardzo, a masa będzie jeszcze płynna, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy do wystygnięcia i podajemy z bitą śmietaną.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024