Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pecan-pie-czyli-placek-z-orzechami-pekanowymi

Pecan pie, czyli placek z orzechami pekanowymi

Absolutnie konieczny deser w amerykańskie Święto Dziękczynienia. Bardzo słodki placek, pełen przyrumienionych, chrupkich orzechów... By oddać się już całkowitej rozpuście, podajemy z bitą śmietaną.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja kruchego ciasta ze smalcem
4 łyżki miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
łyżka mąki
2 jajka
szklanka syropu Karo
szklanka wyłuskanych orzechów pekanowych

Opis przyrządzania:
Kruchym ciastem ze smalcem wylepiamy dość głęboką formę do tart, o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i łyżką mąki. Wbijamy po jednym 2 jajka i dalej ucieramy. Dodajemy syrop Karo i orzechy. Starannie mieszamy i wlewamy do wylepionej ciastem formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny - aż masa zastygnie i ciasto się przyrumieni. Jeśli wierzch przypieka się za bardzo, a masa będzie jeszcze płynna, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy do wystygnięcia i podajemy z bitą śmietaną.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024