W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasztet z leśnymi grzybami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pasztet z leśnymi grzybami

Pasztet z leśnymi grzybami

Ten luksusowy (choć w rezultacie niedrogi) pasztet jest na najwyższym miejscu na mojej liście "do zrobienia wkrótce" -- o ile, oczywiście, da się jakoś uzbierać te półtora kilo mieszanych grzybów... Na pewno wiecie, jak się sprawdza, czy pasztet jest dobrze przyprawiony? Trzeba usmażyć małą kulkę masy, wystudzić i zjeść - wtedy wiadomo, czy daliśmy dostatecznie dużo soli i przypraw.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg mieszanych leśnych grzybów
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 kg (500 g) wieprzowej karkówki
  • 100 g wędzonego boczku w jednym kawałku
  • ząbek czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • jajko
  • 50 ml porto
  • 50 ml koniaku
  • majeranek (do smaku)

Pasztet z leśnymi grzybami - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Grzyby przebieramy - im więcej gatunków, tym ciekawej - ocieramy z leśnych paprochów przy pomocy czystej ściereczki, przycinamy zapiaszczone podstawy. Kurki i małe grzybki zostawiamy w całości, większe grzyby kroimy w kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy grzyby i smażymy na sporym ogniu, mieszając co jakiś czas. Grzyby puszczą sok, potem sok wyparuje, a potem grzyby zaczną się rumienić. Solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Karkówkę myjemy i osuszamy, kroimy w kawałki. Boczek też kroimy w kawałki, po czym razem z karkówką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Mielimy też połowę grzybów (te co bardziej rozciapciane).
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
W sporej misce mieszamy mięso, zmielone grzyby, czosnek, natkę, jajko, porto i koniak. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, po czym dodajemy grzyby w kawałkach i znów mieszamy.
Formę do pasztetu smarujemy oliwą. Wkładamy masę mięsno-grzybową i ugniatamy.
Wstawiamy formę do głębokiej brytfanny, dokoła wlewamy gorącą wodę i wstawiamy do piekarnika na godzinę i 15 minut - jeśli wierzch się nazbyt rumieni, przykrywamy pasztet kawałkiem aluminiowej folii.
Wyjmujemy pasztet z pieca i brytfanny z wodą, studzimy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Podajemy z różnymi marynatami, sałatą z orzechami, świeżym chlebkiem, sosem cumberland...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pasztet z leśnymi grzybami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pasztet z leśnymi grzybami przepisy:

  • Weneckie grzanki z grzybami
    Bardzo pyszne, jesienne danie, do którego możemy wykorzystać rozmaite resztki mięsa (kurczak, wołowina, biała kiełbasa...). Do grzanek przydałby się kieliszek czerwonego wina i miska sałaty.
  • Zupa grzybowa z porto
    W prostocie elegancja. Im więcej rodzajów grzybów, tym ciekawiej.
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Masło grzybowe
    Doskonałe masło do położenia na soczystym wołowym steku. Możemy też posmarować nim grzanki lub dodać do jajecznicy.
  • Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky)
    Różowe w środku piersi z kaczki na sosie grzybowym, z wytrawnym dodatkiem zielonego pieprzu... Pyszne, jesienne danie - najlepsze z tortem z ziemniaków lub niemieckimi kluseczkami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: