Ten luksusowy (choć w rezultacie niedrogi) pasztet jest na najwyższym miejscu na mojej liście "do zrobienia wkrótce" -- o ile, oczywiście, da się jakoś uzbierać te półtora kilo mieszanych grzybów... Na pewno wiecie, jak się sprawdza, czy pasztet jest dobrze przyprawiony? Trzeba usmażyć małą kulkę masy, wystudzić i zjeść - wtedy wiadomo, czy daliśmy dostatecznie dużo soli i przypraw.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasztet z leśnymi grzybami - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Grzyby przebieramy - im więcej gatunków, tym ciekawej - ocieramy z leśnych paprochów przy pomocy czystej ściereczki, przycinamy zapiaszczone podstawy. Kurki i małe grzybki zostawiamy w całości, większe grzyby kroimy w kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy grzyby i smażymy na sporym ogniu, mieszając co jakiś czas. Grzyby puszczą sok, potem sok wyparuje, a potem grzyby zaczną się rumienić. Solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Karkówkę myjemy i osuszamy, kroimy w kawałki. Boczek też kroimy w kawałki, po czym razem z karkówką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Mielimy też połowę grzybów (te co bardziej rozciapciane).
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
NatkÄ™ myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
W sporej misce mieszamy mięso, zmielone grzyby, czosnek, natkę, jajko, porto i koniak. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, po czym dodajemy grzyby w kawałkach i znów mieszamy.
Formę do pasztetu smarujemy oliwą. Wkładamy masę mięsno-grzybową i ugniatamy.
Wstawiamy formę do głębokiej brytfanny, dokoła wlewamy gorącą wodę i wstawiamy do piekarnika na godzinę i 15 minut - jeśli wierzch się nazbyt rumieni, przykrywamy pasztet kawałkiem aluminiowej folii.
Wyjmujemy pasztet z pieca i brytfanny z wodą, studzimy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Podajemy z różnymi marynatami, sałatą z orzechami, świeżym chlebkiem, sosem cumberland...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Pasztet z leśnymi grzybami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |