Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasztet-z-lesnymi-grzybami

Pasztet z leśnymi grzybami

Ten luksusowy (choć w rezultacie niedrogi) pasztet jest na najwyższym miejscu na mojej liście "do zrobienia wkrótce" -- o ile, oczywiście, da się jakoś uzbierać te półtora kilo mieszanych grzybów... Na pewno wiecie, jak się sprawdza, czy pasztet jest dobrze przyprawiony? Trzeba usmażyć małą kulkę masy, wystudzić i zjeść - wtedy wiadomo, czy daliśmy dostatecznie dużo soli i przypraw.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/2 kg mieszanych leśnych grzybów
oliwa z oliwek
1/2 kg (500 g) wieprzowej karkówki
100 g wędzonego boczku w jednym kawałku
ząbek czosnku
mały pęczek natki pietruszki
jajko
50 ml porto
50 ml koniaku
majeranek (do smaku)

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Grzyby przebieramy - im więcej gatunków, tym ciekawej - ocieramy z leśnych paprochów przy pomocy czystej ściereczki, przycinamy zapiaszczone podstawy. Kurki i małe grzybki zostawiamy w całości, większe grzyby kroimy w kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy grzyby i smażymy na sporym ogniu, mieszając co jakiś czas. Grzyby puszczą sok, potem sok wyparuje, a potem grzyby zaczną się rumienić. Solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Karkówkę myjemy i osuszamy, kroimy w kawałki. Boczek też kroimy w kawałki, po czym razem z karkówką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Mielimy też połowę grzybów (te co bardziej rozciapciane).
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
W sporej misce mieszamy mięso, zmielone grzyby, czosnek, natkę, jajko, porto i koniak. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, po czym dodajemy grzyby w kawałkach i znów mieszamy.
Formę do pasztetu smarujemy oliwą. Wkładamy masę mięsno-grzybową i ugniatamy.
Wstawiamy formę do głębokiej brytfanny, dokoła wlewamy gorącą wodę i wstawiamy do piekarnika na godzinę i 15 minut - jeśli wierzch się nazbyt rumieni, przykrywamy pasztet kawałkiem aluminiowej folii.
Wyjmujemy pasztet z pieca i brytfanny z wodą, studzimy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Podajemy z różnymi marynatami, sałatą z orzechami, świeżym chlebkiem, sosem cumberland...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024