Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasztet-grzybowy-z-kolendra
Pasztet grzybowy z kolendrą
W moich warzywkach często pojawiają się pieczarki - jeśli są małe, zjadają je dzieci (na surowo); jeśli nieco większe - udaje mi się czasem zrobić tę smaczną pastę do chleba.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g (1/2 kg) duzych pieczarek o otwartych kapeluszach
mała cebula
łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g miękiszu bułki
100 g kremowego serka
sok z cytryny
Opis przyrządzania:
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką. Odcinamy nóżki (nie będą nam potrzebne, są za twarde) i palcami ściągamy z kapeluszy skórkę. Grzyby drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kolendrę rozgniatamy lekko w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy kolendrę, chwilę smażymy, po czym wrzucamy grzyby. Dobrze mieszamy i smażymy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną bułkę, mieszamy i odstawiamy, aż grzyby wystygną. Zimne grzyby przekładamy do malaksera, dodajemy serek i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (dużo!) i sokiem z cytryny. Jeszcze raz miksujemy. Przekładamy pasztet do ładnego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy ze świeżym chlebkiem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024