Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasztet-grzybowy-z-kolendra

Pasztet grzybowy z kolendrą

W moich warzywkach często pojawiają się pieczarki - jeśli są małe, zjadają je dzieci (na surowo); jeśli nieco większe - udaje mi się czasem zrobić tę smaczną pastę do chleba.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) duzych pieczarek o otwartych kapeluszach
mała cebula
łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g miękiszu bułki
100 g kremowego serka
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką. Odcinamy nóżki (nie będą nam potrzebne, są za twarde) i palcami ściągamy z kapeluszy skórkę. Grzyby drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kolendrę rozgniatamy lekko w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy kolendrę, chwilę smażymy, po czym wrzucamy grzyby. Dobrze mieszamy i smażymy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną bułkę, mieszamy i odstawiamy, aż grzyby wystygną. Zimne grzyby przekładamy do malaksera, dodajemy serek i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (dużo!) i sokiem z cytryny. Jeszcze raz miksujemy. Przekładamy pasztet do ładnego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy ze świeżym chlebkiem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024