Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasztet-grzybowy
Pasztet grzybowy
Bardzo smaczna alternatywa wszelkich past mięsnych. Poza tym doprawdy niekłopotliwa w wykonaniu.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cebula
łyżeczka ziaren kolendry
1/2 kg pieczarek
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
50 g miękiszu bułki (pokruszonego)
100 g dobrego kremowego serka
cytryna
Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Pieczarki ocieramy ściereczką i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło, dodając 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy kolendrę, smażymy chwilę, po czym wrzucamy pieczarki. Smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż woda wyparuje i pieczarki zaczną się rumienić - czyli mniej więcej 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną bułkę. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przekłądamy grzyby do malaksera, dodajemy serek i nieco soku z cytryny. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku, czym tam potrzeba. Przekładamy pasztet do kamionkowego naczynia, przykrywamy i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podajemy z grzankami, piklami i surowymi warzywami.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024