Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasta-z-kurczaka-z-orzechami
Pasta z kurczaka z orzechami
Wspaniała pasta do pieczywa z nieistniejącej już, niestety, kazimierskiej knajpy "Jasyr". Podawali ją na takim okrągłym talerzu, wraz z innymi pysznymi pastami - ale ta była najlepsza.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Turcja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g piersi z kurczaka bez skóry
400 ml dobrego wywaru z kurczaka
kromka białego chleba tostowego
mała cebulka
ząbek czosnku
łyżka klarowanego masła
słodka mielona papryka
trochę ostrej suszonej papryki
3/4 szklanki wyłuskanych włoskich orzechów
łyżka oleju z włoskich orzechów
siekana natka i połówki orzechów do dekoracji
Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek tłuszczu, ścięgien i chrząstek. Wkładamy do garnka, wlewamy wywar i stawiamy garnek na ogniu. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym ogień zmniejszamy i gotujemy kurczaka przez 15 minut. Mięso wyjmujemy i studzimy. Z kromki chleba ścinamy skórkę. Miąższ zalewamy niedużą ilością wywaru i odstawiamy do nasiąknięcia. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce. Na małej patelence rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i smażymy, mieszając, aż zmięknie. Wówczas dodajemy czosnek, 3/4 łyżki słodkiej mielonej papryki i rozkruszoną ostrą paprykę do smaku (wedle upodobań). Podsmażamy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy z ognia. Orzechy wrzucamy do malaksera i miksujemy, dodając namoczony chleb, 1/2 szklanki wywaru i cebulę z przyprawami. Miksujemy na gładki sos i solimy do smaku. Jeśli sos jest bardzo gęsty, dodajemy jeszcze trochę wywaru. Ostudzone mięso rozdrabniamy palcami na włókienka i mieszamy z sosem. Jeszcze raz doprawiamy i przekładamy do ładnego naczynia. Skrapiamy olejem z włoskich orzechów, posypujemy słodką papryką, siekaną natką i połówkami włoskich orzechów.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024