Bardzo maślana w smaku, słodka pomarańczowa pasta do przekładania biszkoptowych blatów, nadziewania babeczek i tart, smarowania grzanek itp.
Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie
Liczba porcji: spory słoik (np. na jedna dużą tartę)
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasta pomarańczowa (orange curd) - Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Sok wyciskamy.
Do rondelka wlewamy sok, dodajemy skórkę i stawiamy na ogniu. Gotujemy przez 10-15 minut, pilnując, aż sok zredukuje się i będzie przypominał niezbyt gęsty syrop. Przelewamy syrop do szklanej, żaroodpornej miski, dodajemy cukier i masło, pokrojone w małe kawałki. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (woda nie powinna dotykać spodu miski). Gotujemy masę na parze, na małym ogniu, aż cukier i masło się rozpuszczą, a masa będzie jednolita.
Dodajemy żółtka i mieszamy. Gotujemy kolejne 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przekładamy masę do czystego słoika (lub plastikowego pudełka), zakręcamy (przykrywamy) i trzymamy w lodówce. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Pasta pomarańczowa (orange curd): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Styczeń 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |