Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasta-pomaranczowa-orange-curd

Pasta pomarańczowa (orange curd)

Bardzo maślana w smaku, słodka pomarańczowa pasta do przekładania biszkoptowych blatów, nadziewania babeczek i tart, smarowania grzanek itp.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: spory słoik (np. na jedna dużą tartę)

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 pomarańcze
200 g cukru
200 g masła
4 żółtka

Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Sok wyciskamy.
Do rondelka wlewamy sok, dodajemy skórkę i stawiamy na ogniu. Gotujemy przez 10-15 minut, pilnując, aż sok zredukuje się i będzie przypominał niezbyt gęsty syrop. Przelewamy syrop do szklanej, żaroodpornej miski, dodajemy cukier i masło, pokrojone w małe kawałki. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (woda nie powinna dotykać spodu miski). Gotujemy masę na parze, na małym ogniu, aż cukier i masło się rozpuszczą, a masa będzie jednolita.
Dodajemy żółtka i mieszamy. Gotujemy kolejne 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przekładamy masę do czystego słoika (lub plastikowego pudełka), zakręcamy (przykrywamy) i trzymamy w lodówce. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024