W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pascha Dżemili

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pascha Dżemili

Pacha, rodzaj sernika na zimno, przywędrowała do Polski z Rosji, gdzie jest tradycyjnym deserem wielkanocnym. Słodką masę serową ozdabia się tam skórką pomarańczową lub kandyzowaną anżeliką ułożoną w litery XB, będące skrótem od "Chrystus zmartwychwstał!". Czyż to nie piękny zwyczaj?

Kraj pochodzenia: Rosja

Liczba porcji: na jedną rodzinę

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg tłustego sera
  • 120 g masła
  • 350 g cukru
  • 8 żółtek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów
  • 50 g obranych migdałów
  • suszona figa
  • 2 suszone daktyle
  • 2 łyżki siekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej plus skórka w kawałkach do ozdoby

Pascha Dżemili - Opis przyrządzania:

Ser przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Masło ucieramy mikserem, dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Potem zaczynamy dodawać po trochu ser i posiekane bakalie, cały czas ucierając.
Spore sito (w Rosji mają specjalne formy do paschy...) wykładamy czystą ściereczką kuchenną i wkładamy do niej masę serową. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy wolnymi końcami ściereczki i stawiamy sito na misce. Wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby masa dobrze obciekła z serwatki.
Nazajutrz ostrożnie odwracamy pachę na talerz, zdejmujemy ściereczkę i ozdabiamy wierzch skórką pomarańczową (lub kandyzowaną anżeliką), układając paski w litery XB.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pascha Dżemili: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Pascha Dżemili przepisy:

  • Sernik mojej Mamusi
    Nie ma Świąt bez sernika. U nas w domu właśnie bez takiego.
  • Mus czekoladowo-pomarańczowy
    Deser dla tych wielbicieli słodyczy, dla których czekolada czarna i gorzka nazbyt jest intensywna. Skórka pomarańczowa dodaje musowi charakteru.
  • Sernik pani Lalki (szarpany)
    Bardzo długo szukałam tego przepisu... Pamiętam go z dzieciństwa - moją Mamusię zawsze strasznie śmieszyła nazwa tego sernika, nieznana nam z pochodzenia, gdyż przepis nie był rodzinny, tylko z "Kobiety i Życia" albo "Przekroju". Kilka dni temu pożyczyłam od Mamusi jej ręcznie pisane zeszyty kucharskie i jest! Znalazłam!!! Jedyne, co mnie zaskoczyło, to dodatek wanilii ("proszku waniliowego") do masy serowej, gdyż doskonale pamiętam, że z Mamusią dodawałyśmy do niej cytrynę - startą skórkę i sok. I tak też mam zamiar zrobić w te nadchodzące Święta.
  • Sandwiczowe paluszki z pastą serową
    Smaczne kanapki z razowego chleba. Jeśli gotowe sandwicze pokroimy w zgrabne kwadraty, możemy je podać jako pogryzkę do drinków.
  • Canneloni z grzybami i cukinią
    Danie jesienne, wegetariańskie i solidne, choć nieco typu "przegląd lodówki". Poza tym - jeśli nie liczyć sera, śmietanki, jajka i masła - całkiem zdrowe. Jeśli trafiłyby się prawdziwe leśne grzyby, to canneloni można podać i gościom. Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej papryki.


Podziel się linkiem:




Komentarze: