Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pascha-Dzemili

Pascha Dżemili

Pacha, rodzaj sernika na zimno, przywędrowała do Polski z Rosji, gdzie jest tradycyjnym deserem wielkanocnym. Słodką masę serową ozdabia się tam skórką pomarańczową lub kandyzowaną anżeliką ułożoną w litery XB, będące skrótem od "Chrystus zmartwychwstał!". Czyż to nie piękny zwyczaj?

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Rosja

Liczba porcji: na jedną rodzinę

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg tłustego sera
120 g masła
350 g cukru
8 żółtek
50 g rodzynek
50 g orzechów
50 g obranych migdałów
suszona figa
2 suszone daktyle
2 łyżki siekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej plus skórka w kawałkach do ozdoby

Opis przyrządzania:
Ser przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Masło ucieramy mikserem, dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Potem zaczynamy dodawać po trochu ser i posiekane bakalie, cały czas ucierając.
Spore sito (w Rosji mają specjalne formy do paschy...) wykładamy czystą ściereczką kuchenną i wkładamy do niej masę serową. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy wolnymi końcami ściereczki i stawiamy sito na misce. Wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby masa dobrze obciekła z serwatki.
Nazajutrz ostrożnie odwracamy pachę na talerz, zdejmujemy ściereczkę i ozdabiamy wierzch skórką pomarańczową (lub kandyzowaną anżeliką), układając paski w litery XB.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024