Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Parfait-z-ajerkoniakiem-i-borowkami-amerykanskimi

Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi

Lody bez maszynki, o miłym smaku ajerkoniaku (o, do rymu wyszło...). Dzięki dodatkowi alkoholu, lody mają miękką i kremową konsystencję, a ciasteczka amaretti miło chrupią. Lody podajemy w zgrabnych kostkach i polewamy sosem z borówek amerykańskich.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
laska wanilii
3 żółtka
4 płaskie łyżki cukru
200 ml ajerkoniaku
200 ml kremowej zimnej śmietanki
garść ciasteczek amaretti
400 g borówek amerykańskich
cukier puder do smaku
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Prostokątną formę (mniej więcej 24x12 cm) wykładamy plastikową folią.
Wanilie kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy czarne lepkie pesteczki. Wkładamy je do żaroodpornej miski, dodajemy żółtka, cukier i ajerkoniak, mieszamy. Stawiamy miskę na garnku z niemal wrzącą wodą i ubijamy mikserem na gęstą, puszystą masę.
Zdejmujemy z ognia i studzimy, najlepiej w misce z zimną wodą. Co jakiś czas mieszamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy z masą ajerkoniakową.
Amaretti kruszymy na kawałki i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
Wlewamy krem do przygotowanej formy, przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do zamrażalnika na noc.
Przed podaniem przygotowujemy sos: borówki myjemy i połowę z nich wkładamy do rondelka. Dodajemy płaską łyżkę cukru pudru i odrobinę soku z cytryny i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy niemal do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Kiedy borówki zaczną pękać, zdejmujemy sos z ognia i lekko studzimy.
Lody wyjmujemy z zamrażalnika i z formy, zdejmujemy folię. Kroimy lody w spore kostki i kładziemy na talerzach. Oblewamy dokoła ciepłym sosem i posypujemy resztą borówek.
Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024