Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Papryki-piemonckie
Papryki piemonckie
Pieczona papryka ze znakomitym nadzieniem z dodatkiem anchois. Smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, zawsze z dodatkiem chrupiącej bagietki. A czy przepis ten naprawdę pochodzi z Piemontu, to - szczerze mówiąc - nie mam pojęcia...
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 czerwone papryki
duży ząbek czosnku
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
ocet balsamico
24 fileciki anchois
150 g sera feta
świeża bazylia
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Strąki papryki kroimy wzdłuż na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne.
Ćwiartki papryk kładziemy skórką do domu na blasze lekko posmarowanej oliwą.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i mieszamy z czosnkiem, 2 łyżkami oliwy, łyżką octu balsamicznego, solą i pieprzem (do smaku).
Nadzienie nakładamy w papryki. Na wierzchu każdej nadzianej ćwiartki papryki kładziemy na krzyż 2 fileciki anchois.
Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż papryki będą miękkie. Wyjmujemy i studzimy.
Fetę kruszymy na drobne grudki.
Na talerzach kładziemy po 2 ćwiartki papryki, posypujemy serem feta i polewamy odrobiną sosu od pieczenia. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024