Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Papryki-piemonckie

Papryki piemonckie

Pieczona papryka ze znakomitym nadzieniem z dodatkiem anchois. Smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, zawsze z dodatkiem chrupiącej bagietki. A czy przepis ten naprawdę pochodzi z Piemontu, to - szczerze mówiąc - nie mam pojęcia...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 czerwone papryki
duży ząbek czosnku
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
ocet balsamico
24 fileciki anchois
150 g sera feta
świeża bazylia

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Strąki papryki kroimy wzdłuż na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne.
Ćwiartki papryk kładziemy skórką do domu na blasze lekko posmarowanej oliwą.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i mieszamy z czosnkiem, 2 łyżkami oliwy, łyżką octu balsamicznego, solą i pieprzem (do smaku).
Nadzienie nakładamy w papryki. Na wierzchu każdej nadzianej ćwiartki papryki kładziemy na krzyż 2 fileciki anchois.
Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż papryki będą miękkie. Wyjmujemy i studzimy.
Fetę kruszymy na drobne grudki.
Na talerzach kładziemy po 2 ćwiartki papryki, posypujemy serem feta i polewamy odrobiną sosu od pieczenia. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024