Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Papryka-faszerowana-dorszem

Papryka faszerowana dorszem

Nietypowo nadziewane, duszone zielone papryki z pomidorowym sosem są pyszną przystawką przed jakimś mięsnym daniem. Jesli zaś podamy je z ryżem, duszoną cukinią i sałatą, to będziemy mieli smaczny i zdrowy piątkowy obiad.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g filetów z dorsza bez skóry
łyżka kaparów
cebula średniej wielkości
50 ml wytrawnego białego wina
listek laurowy
gałązka świeżego tymianku
100 ml mleka
garść siekanej natki pietruszki
4 strąki jasnozielonej papryki (bułgarskiej lub tureckiej)
3 pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy i osuszamy, kroimy w kawałki. Kapary płuczemy na sitku i osączamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do rondla wkładamy dorsza, kapary i cebulę, wlewamy wino i tyle samo wody. Dodajemy listek laurowy i tymianek, solimy. Rondel stawiamy na sporym ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i dusimy rybę przez 10 minut. Usuwamy listek laurowy i tymianek, zaś rybę z sosem miksujemy w malakserze lub blenderze na gładką masę. W czasie miksowania dolewamy mleko i dodajemy połowę siekanej natki. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Papryki myjemy, odcinamy "czapeczki" z ogonkiem, wycinamy gniazda nasienne i membrany. Papryki starannie płuczemy, osuszamy i nadziewamy masą z dorsza. Nakładamy z powrotem "czapeczki" z ogonkiem i przyczepiamy je wykałaczką. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Miąższ drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W ciężkim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, a po minucie dodajemy posiekane pomidory. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, dodajemy też skąpą łyżeczkę cukru. Smażymy przez 2-3 minuty, po czym na pomidorach układamy nadziane strąki papryki. Rondel przykrywamy i dusimy paprykę na małym ogniu przez pół godziny. Co jakiś czas zaglądamy, czy sos się nie przypala - w razie czego dolewamy trochę wody. Papryki są gotowe, kiedy da się łatwo nakłuć paprykę wykałaczką. Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024