W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Papardelle z sosem z koziego sera

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Papardelle z sosem z koziego sera

Bardzo wiosenna pasta z białym sosem, zieloną rukolą i paskami żółtej skórki cytrynowej.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 100 g rukoli
  • 400 g papardelle
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • 150 g koziego twarożku

Papardelle z sosem z koziego sera - Opis przyrządzania:

Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodziei osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Wyciskamy sok. Rukolę myjemy i osuszamy. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dusimy na malutkim ogniu, aż cebula zmięknie. Wlewamy wino i zagotowujemy. Dolewamy wywar i śmietankę i gotujemy na średnim ogniu, aż zredukuje się do połowy. Wrzucamy pokruszony kozi twarożek i mieszamy, żeby się rozpuścił. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny i rukolę i podgrzewamy delikatnie, aż rukola zwiędnie. Makaron odcedzamy i polewamy sosem. Starannie mieszamy i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Papardelle z sosem z koziego sera: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Papardelle z sosem z koziego sera przepisy:

  • Penne z kozim serkiem
    Bardzo szybka i smaczna pasta z kozim twarożkiem, który pod wpływem gorącego makaronu zmienia się w kremowy sosik.
  • Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną
    Zazwyczaj jadamy makaron z czerwonym sosem bolognese. A tu podobny sos, ale na biało!
  • Makaron z pieczonymi pomidorkami
    Zupełnie nietypowe podejście do makaronu z pomidorami.
  • Sos grzybowo-pomidorowy do gnocchi lub makaronu
    Gęsty i intensywny sos, doskonały do ziemniaczanych gnocchi, ale dobry i z makaronem jajecznym (tagliatelle lub papardelle). Świetna potrawa na jesienną kolację, poprzedzoną spacerem wśród opadających liści...
  • Bucatini z różowym sosem
    Przyjemny makaron z sosem ze świeżych pomidorów i koziego twarożku - chętni do eksperymentowania mogą zastąpić kozi serek świeżą bryndzą; może to być całkiem niezłe.




Podziel się linkiem:


Komentarze: