Bardzo wiosenna pasta z białym sosem, zieloną rukolą i paskami żółtej skórki cytrynowej.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Papardelle z sosem z koziego sera - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodziei osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Wyciskamy sok. Rukolę myjemy i osuszamy. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dusimy na malutkim ogniu, aż cebula zmięknie. Wlewamy wino i zagotowujemy. Dolewamy wywar i śmietankę i gotujemy na średnim ogniu, aż zredukuje się do połowy. Wrzucamy pokruszony kozi twarożek i mieszamy, żeby się rozpuścił. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny i rukolę i podgrzewamy delikatnie, aż rukola zwiędnie. Makaron odcedzamy i polewamy sosem. Starannie mieszamy i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Papardelle z sosem z koziego sera: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska