Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Papardelle-z-sosem-z-koziego-sera
Papardelle z sosem z koziego sera
Bardzo wiosenna pasta z białym sosem, zieloną rukolą i paskami żółtej skórki cytrynowej.
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
cytryna
100 g rukoli
400 g papardelle
oliwa z oliwek
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml wywaru warzywnego
200 ml kremowej śmietanki
150 g koziego twarożku
Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodziei osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Wyciskamy sok. Rukolę myjemy i osuszamy. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dusimy na malutkim ogniu, aż cebula zmięknie. Wlewamy wino i zagotowujemy. Dolewamy wywar i śmietankę i gotujemy na średnim ogniu, aż zredukuje się do połowy. Wrzucamy pokruszony kozi twarożek i mieszamy, żeby się rozpuścił. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny i rukolę i podgrzewamy delikatnie, aż rukola zwiędnie. Makaron odcedzamy i polewamy sosem. Starannie mieszamy i podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024