Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Papardelle-z-sosem-z-koziego-sera

Papardelle z sosem z koziego sera

Bardzo wiosenna pasta z białym sosem, zieloną rukolą i paskami żółtej skórki cytrynowej.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
cytryna
100 g rukoli
400 g papardelle
oliwa z oliwek
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml wywaru warzywnego
200 ml kremowej śmietanki
150 g koziego twarożku

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodziei osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Wyciskamy sok. Rukolę myjemy i osuszamy. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dusimy na malutkim ogniu, aż cebula zmięknie. Wlewamy wino i zagotowujemy. Dolewamy wywar i śmietankę i gotujemy na średnim ogniu, aż zredukuje się do połowy. Wrzucamy pokruszony kozi twarożek i mieszamy, żeby się rozpuścił. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny i rukolę i podgrzewamy delikatnie, aż rukola zwiędnie. Makaron odcedzamy i polewamy sosem. Starannie mieszamy i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024