W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Panch Phoron (indyjska mieszanka pięciu przypraw)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Panch Phoron (indyjska mieszanka pięciu przypraw)

Indyjska odpowiedź na chińskie "Pięć Przypraw", popularna w kuchniach Bangladeszu i Indii Wschodnich mieszanka całych przypraw. Panch Phoron używane jest przy przyrządzaniu rozmaitych curry i pikli.

Kraj pochodzenia: Bangladesz/Indie

Liczba porcji: mały słoiczek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka ziaren czarnuszki
  • łyżka brązowej gorczycy
  • łyżka ziaren kminu rzymskiego
  • łyżka ziaren fenugriku
  • łyżka nasion kopru włoskiego

Panch Phoron (indyjska mieszanka pięciu przypraw) - Opis przyrządzania:

Nie ma co kombinować - wszystkie przyprawy mieszamy razem i przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Panch Phoron (indyjska mieszanka pięciu przypraw): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Panch Phoron (indyjska mieszanka pięciu przypraw) przepisy:

  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Indyjska ryba marynowana w jogurcie
    Błyskawiczna ryba w delikatnej marynacie z garam masala. Podajemy z ryżem i ćwiartkami limetki, a mnie także bardzo tu pasuje raita, choć - szczerze - nie mam pojęcia, czy jest to właściwy temu daniu dodatek.
  • Domowy ketchup pikantny Domowy ketchup pikantny
    Kolejny przepis z mojej manii przetwórczej - bardzo przyjemny, w istocie pikantny, sosik z pomidorów z masą przypraw. Jedyna męcząca sprawa w całym przedsięwzięciu to żmudne przecieranie przez sitko. Jest to jednak konieczne, żeby sos miał gładką konsystencją keczupu (lub ketchupu, jak kto woli). Ponadto zdaje się, że jest to całkiem zdrowy dodatek - podobno likopen najlepiej się wchłania właśnie w postaci keczupu...
  • Dal z zielonej soczewicy z cebulką
    Sabud dal, danie z zielonej soczewicy z dużą ilością typowych dla Indii przypraw, jest świetnym i zdrowym (strączkowe!) daniem obiadowym dla każdego, kto nie przepada za mięsem. Jak zwykle - długa lista składników, za to samo przygotowanie - banalnie proste. Dal podajemy z indyjskim pieczywem, np. parathą, naan lub roti (uwielbiam wszystkie indyjskie placki!).
  • Garam masala z Kaszmiru
    Jedna z wielu odmian kanonicznej przyprawy kuchni indyjskiej. Przepraszam za miary typu "ćwierć łyżeczki", ale takich przypraw nie warto robić na zapas, bo wietrzeją.


Podziel się linkiem:




Komentarze: