W moich ekologicznych warzywkach pojawia się - z uporem maniaka - chińska kapusta, czyli paksoi (taka nazwa przyszła do nas z Niemiec wraz z pierwszymi egzotycznymi przepisami ponad 20 lat temu), czyli z angielska bok choy. Najwyraźniej znosi ona dobrze naturalną uprawę, ja jednak powoli się nią nudzę i muszę szukać coraz to nowych przepisów. Może ten się nada?
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Paksoi (czyli bok choy) z syropem klonowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Paksoi (bok choy) przycinamy u podstawy, ale tak, żeby liście trzymały się razem. Każdą główkę kroimy pionowo na 4 części - tak, żeby się nie rozleciały - i starannie płuczemy, wymywając piasek spomiędzy liści. Osuszamy w ściereczce.
Papryczki chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i pesteczki. Myjemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski.
W woku rozgrzewamy olej, a kiedy będzie bardzo gorący, wkładamy paksoi (bok choy) i smażymy, mieszając, aż liście zaczną więdnąć.
Dodajemy połowę chilli, syrop klonowy i sos sojowy. Dolewamy trochę wody (ze 2-3 łyżki) i dusimy paksoi, aż będzie miękkie (miękka? miękki?), a sos zgęstnieje i pokryje liście lepką glazurą.
Posypujemy paksoi resztą papryczki i podajemy na ciepło, jako dodatek do mięsa lub białej ryby.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Paksoi (czyli bok choy) z syropem klonowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |