Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Paksoi-czyli-bok-choy-z-syropem-klonowym

Paksoi (czyli bok choy) z syropem klonowym

W moich ekologicznych warzywkach pojawia się - z uporem maniaka - chińska kapusta, czyli paksoi (taka nazwa przyszła do nas z Niemiec wraz z pierwszymi egzotycznymi przepisami ponad 20 lat temu), czyli z angielska bok choy. Najwyraźniej znosi ona dobrze naturalną uprawę, ja jednak powoli się nią nudzę i muszę szukać coraz to nowych przepisów. Może ten się nada?

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 małe główki paksoi (bok choy)
2 czerwone papryczki chilli
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
4 łyżki syropu klonowego
4 łyżki sosu sojowego

Opis przyrządzania:
Paksoi (bok choy) przycinamy u podstawy, ale tak, żeby liście trzymały się razem. Każdą główkę kroimy pionowo na 4 części - tak, żeby się nie rozleciały - i starannie płuczemy, wymywając piasek spomiędzy liści. Osuszamy w ściereczce.
Papryczki chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i pesteczki. Myjemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski.
W woku rozgrzewamy olej, a kiedy będzie bardzo gorący, wkładamy paksoi (bok choy) i smażymy, mieszając, aż liście zaczną więdnąć.
Dodajemy połowę chilli, syrop klonowy i sos sojowy. Dolewamy trochę wody (ze 2-3 łyżki) i dusimy paksoi, aż będzie miękkie (miękka? miękki?), a sos zgęstnieje i pokryje liście lepką glazurą.
Posypujemy paksoi resztą papryczki i podajemy na ciepło, jako dodatek do mięsa lub białej ryby.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024