Biało-zielona zupa z piersią kurczaka, krążkami czerwonej świeżej papryczki chilli i masą siekanej kolendry.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ostra zupa kokosowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i też drobno siekamy. Papryczki myjemy i kroimy w cienki krążki (razem z pestkami). Mięso z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie paski, usuwając resztki tłuszczu i chrząstek. W woku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy paski mięsa i smażymy kilka minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy szalotki, czosnek, imbir, chilli i trawę cytrynową. Smażymy przez minutę, mieszając. Dolewamy wywar i mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. W tym czasie wyciskamy sok z limetki i siekamy opłukaną kolendrę. Zupę doprawiamy sokiem z limetki i sosem rybnym oraz solą i pieprzem do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy siekaną kolendrą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Ostra zupa kokosowa: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |