Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ostra-zupa-kokosowa

Ostra zupa kokosowa

Biało-zielona zupa z piersią kurczaka, krążkami czerwonej świeżej papryczki chilli i masą siekanej kolendry.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szalotki
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 4 cm
2 czerwone świeże papryczki chilli
300 g piersi z kurczaka bez skóry
olej z orzeszków ziemnych
łyżka siekanej trawy cytrynowej (ze słoika)
2 szklanki (1/2 litra) wywaru warzywnego lub azjatyckiego z kurczaka
2 szklanki (1/2 litra) mleka kokosowego
limetka
pęczek świeżej kolendry
2 łyżki sosu rybnego

Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i też drobno siekamy. Papryczki myjemy i kroimy w cienki krążki (razem z pestkami). Mięso z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie paski, usuwając resztki tłuszczu i chrząstek. W woku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy paski mięsa i smażymy kilka minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy szalotki, czosnek, imbir, chilli i trawę cytrynową. Smażymy przez minutę, mieszając. Dolewamy wywar i mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. W tym czasie wyciskamy sok z limetki i siekamy opłukaną kolendrę. Zupę doprawiamy sokiem z limetki i sosem rybnym oraz solą i pieprzem do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy siekaną kolendrą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024