W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Orzechowe czekoladki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Orzechowe czekoladki

Eleganckie domowe czekoladki z masy orzechowej - podobnej do marcepanu, tylko nie z migdałów, a z włoskich orzechów. Każdą czekoladkę ozdabiamy połówką orzecha.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 30 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 100 g plus 30 połówek orzechów wÅ‚oskich
  • 60 g (mniej wiÄ™cej pół szklanki) cukru pudru
  • 2 Å‚yżeczki surowego biaÅ‚ka
  • 200 g czekolady deserowej

Orzechowe czekoladki - Opis przyrzÄ…dzania:

Do malaksera wkładamy 100 g orzechów i miksujemy na proszek.
Dodajemy cukier i miksujemy raz jeszcze, po czym dodajemy białko i miksujemy na gęstą, mokrą pastę - jeśli masa jest za sucha, ostrożnie dodajemy jeszcze nieco białka.
Masę przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jakieś 20 minut.
Z ochłodzonej masy toczymy w (zmoczonych zimną wodą) rękach 30 kulek tej samej wielkości. Każdą kulkę spłaszczamy palcem na gruby placuszek i znów wstawiamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia (będą na nim zastygać czekoladki).
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do żaroodpornej miski i stawiamy na garnku z niemal wrzącą wodą. Stawiamy na małym ogniu i trzymamy tam tak długo, aż czekolada się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, żeby woda się nie gotowała, bo czekolada się przegrzeje.
Każdy orzechowy krążek zanurzamy w czekoladzie, przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i ozdabiamy połówką orzecha.
Zostawiamy do zastygnięcia, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Orzechowe czekoladki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: