Eleganckie domowe czekoladki z masy orzechowej - podobnej do marcepanu, tylko nie z migdałów, a z włoskich orzechów. Każdą czekoladkę ozdabiamy połówką orzecha.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 30 sztuk
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Orzechowe czekoladki - Opis przyrzÄ…dzania:
Do malaksera wkładamy 100 g orzechów i miksujemy na proszek.
Dodajemy cukier i miksujemy raz jeszcze, po czym dodajemy białko i miksujemy na gęstą, mokrą pastę - jeśli masa jest za sucha, ostrożnie dodajemy jeszcze nieco białka.
Masę przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jakieś 20 minut.
Z ochłodzonej masy toczymy w (zmoczonych zimną wodą) rękach 30 kulek tej samej wielkości. Każdą kulkę spłaszczamy palcem na gruby placuszek i znów wstawiamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia (będą na nim zastygać czekoladki).
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do żaroodpornej miski i stawiamy na garnku z niemal wrzącą wodą. Stawiamy na małym ogniu i trzymamy tam tak długo, aż czekolada się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, żeby woda się nie gotowała, bo czekolada się przegrzeje.
Każdy orzechowy krążek zanurzamy w czekoladzie, przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i ozdabiamy połówką orzecha.
Zostawiamy do zastygnięcia, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Orzechowe czekoladki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |