W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Orzechowe czekoladki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Orzechowe czekoladki

Eleganckie domowe czekoladki z masy orzechowej - podobnej do marcepanu, tylko nie z migdałów, a z włoskich orzechów. Każdą czekoladkę ozdabiamy połówką orzecha.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 30 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 100 g plus 30 połówek orzechów wÅ‚oskich
  • 60 g (mniej wiÄ™cej pół szklanki) cukru pudru
  • 2 Å‚yżeczki surowego biaÅ‚ka
  • 200 g czekolady deserowej

Orzechowe czekoladki - Opis przyrzÄ…dzania:

Do malaksera wkładamy 100 g orzechów i miksujemy na proszek.
Dodajemy cukier i miksujemy raz jeszcze, po czym dodajemy białko i miksujemy na gęstą, mokrą pastę - jeśli masa jest za sucha, ostrożnie dodajemy jeszcze nieco białka.
Masę przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jakieś 20 minut.
Z ochłodzonej masy toczymy w (zmoczonych zimną wodą) rękach 30 kulek tej samej wielkości. Każdą kulkę spłaszczamy palcem na gruby placuszek i znów wstawiamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia (będą na nim zastygać czekoladki).
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do żaroodpornej miski i stawiamy na garnku z niemal wrzącą wodą. Stawiamy na małym ogniu i trzymamy tam tak długo, aż czekolada się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, żeby woda się nie gotowała, bo czekolada się przegrzeje.
Każdy orzechowy krążek zanurzamy w czekoladzie, przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i ozdabiamy połówką orzecha.
Zostawiamy do zastygnięcia, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Orzechowe czekoladki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Orzechowe czekoladki przepisy:

  • Czekoladki z bakaliami
    Te bardzo popularne we Francji i Belgii czekoladki są niezwykle proste w wykonaniu. Za to zawsze robią wielkie wrażenie na - że się tak wyrażę - konsumentach.
  • Szalenie niezdrowy tort
    O zdrowym żywieniu grzmią ostatnio nawet parlamentarzyści... A to jakoś budzi we mnie zupełnie niepaństwową przekorę i do głowy mi przychodzą duże ilości czekolady, masła, orzechów. W dodatku z bitą śmietaną, o zgrozo! Przyznaję, że nie próbowałam tego przepisu, ale może w ramach protestu przeciw wtrącaniu się polityków w to, co jem, spróbuję.
  • Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem
    Oryginalna tarta cebulowa robiona na tej samej zasadzie, co słynne ciasto z jabłkami. Naprawdę smaczna (jeśli się lubi cebulę, rzecz jasna) i pięknie się prezentuje.
  • Trufle pistacjowe z biaÅ‚ej czekolady, kardamonu i szafranu Trufle pistacjowe z biaÅ‚ej czekolady, kardamonu i szafranu
    Bardziej elokwentny przepis na te trufle znajdziecie w Gazetce *!*5562*!*. Są naprawdę bardzo smaczne i oryginalne, no chyba żeby ktoś nie lubił kardamonu albo białej czekolady! Albo pistacji...
  • PawÅ‚owa (czyli pavlova) klasyczna
    Ten deser zdecydowanie robi wrażenie - wielka, puchata beza, z bitą śmietaną i masą owoców. Wszyscy pewnie wiedzą, ale na wszelki wypadek przypomnę, że nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która podczas tryumfalnego tournée po Australii (choć Nowozelandczycy twierdzą, że było to na ich wyspie) w latach 20. ubiegłego wieku chciała zjeść na deser coś lekkiego... Biała puchata beza doskonale spełniała ten warunek, a egzotyczne owoce na wierzchu musiały wyglądać szczególnie kusząco dla obywatelki ZSRR.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: