Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Orzechowe-czekoladki

Orzechowe czekoladki

Eleganckie domowe czekoladki z masy orzechowej - podobnej do marcepanu, tylko nie z migdałów, a z włoskich orzechów. Każdą czekoladkę ozdabiamy połówką orzecha.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 30 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
100 g plus 30 połówek orzechów włoskich
60 g (mniej więcej pół szklanki) cukru pudru
2 łyżeczki surowego białka
200 g czekolady deserowej

Opis przyrządzania:
Do malaksera wkładamy 100 g orzechów i miksujemy na proszek.
Dodajemy cukier i miksujemy raz jeszcze, po czym dodajemy białko i miksujemy na gęstą, mokrą pastę - jeśli masa jest za sucha, ostrożnie dodajemy jeszcze nieco białka.
Masę przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jakieś 20 minut.
Z ochłodzonej masy toczymy w (zmoczonych zimną wodą) rękach 30 kulek tej samej wielkości. Każdą kulkę spłaszczamy palcem na gruby placuszek i znów wstawiamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia (będą na nim zastygać czekoladki).
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do żaroodpornej miski i stawiamy na garnku z niemal wrzącą wodą. Stawiamy na małym ogniu i trzymamy tam tak długo, aż czekolada się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, żeby woda się nie gotowała, bo czekolada się przegrzeje.
Każdy orzechowy krążek zanurzamy w czekoladzie, przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i ozdabiamy połówką orzecha.
Zostawiamy do zastygnięcia, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024