Pyszne i zupełnie niekłopotliwe danie, które możemy spokojnie podać gościom (tym lubiącym ryby). Podajemy na sałatce z makaronu sojowego lub z ryżem jaśminowym i sambalem z marchewki.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Orientalne szaszłyki z łososia - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Łososia myjemy, osuszamy i przy pomocy pęsetki usuwamy ewentualnie pozostałe ości. Kroimy w grubą kostkę. Papryczkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do rondelka wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy papryczkę i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż do zagotowania, po czym zdejmujemy z ognia. Gorącą marynatą polewamy łososia i mieszamy. Kiedy łosoś wystygnie, nawlekamy go na 4 patyczki do szaszłyków - wygodniej jest nawlec na 2 równoległe, bo wtedy ryba nie będzie sie kręcić wokół swojej osi przy przewracaniu. Metalową kratkę smarujemy lekko olejem, kładziemy szaszłyki i stawiamy kratkę na blasze pod opiekaczem. Grillujemy rybę po około 5 minut z każdej strony, aż ładnie się przyrumieni. Łosoś może być w środku lekko niedopieczony, to mu nawet dobrze robi. Przekładamy na ogrzane talerze (możemy je podgrzać w piecyku, na dolnej półce, kiedy łosoś będzie się grillował na samej górze) i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Orientalne szaszłyki z łososia: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |