Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Orientalne-szaszlyki-z-lososia

Orientalne szaszłyki z łososia

Pyszne i zupełnie niekłopotliwe danie, które możemy spokojnie podać gościom (tym lubiącym ryby). Podajemy na sałatce z makaronu sojowego lub z ryżem jaśminowym i sambalem z marchewki.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kg) grubych filetów z łososia bez skóry
czerwona ostra papryczka chili
6 łyżek sosu sojowego
4 łyżki płynnego miodu
olej

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Łososia myjemy, osuszamy i przy pomocy pęsetki usuwamy ewentualnie pozostałe ości. Kroimy w grubą kostkę. Papryczkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do rondelka wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy papryczkę i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż do zagotowania, po czym zdejmujemy z ognia. Gorącą marynatą polewamy łososia i mieszamy. Kiedy łosoś wystygnie, nawlekamy go na 4 patyczki do szaszłyków - wygodniej jest nawlec na 2 równoległe, bo wtedy ryba nie będzie sie kręcić wokół swojej osi przy przewracaniu. Metalową kratkę smarujemy lekko olejem, kładziemy szaszłyki i stawiamy kratkę na blasze pod opiekaczem. Grillujemy rybę po około 5 minut z każdej strony, aż ładnie się przyrumieni. Łosoś może być w środku lekko niedopieczony, to mu nawet dobrze robi. Przekładamy na ogrzane talerze (możemy je podgrzać w piecyku, na dolnej półce, kiedy łosoś będzie się grillował na samej górze) i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024