W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Omlet ze szpinakiem i ziemniakami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Omlet ze szpinakiem i ziemniakami

Tradycyjna perska potrawa, szalenie prosta i bardzo smaczna. Można podawać na gorąco, ciepło (ja tak najbardziej lubię) lub zimno, jako składnik talerza mezze.

Kraj pochodzenia: Iran

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) świeżego szpinaku
  • 250 g (ćwierć kilo) obranych ziemniaków
  • mała cebula
  • 6 jajek
  • łyżka mąki
  • szafran
  • olej

Omlet ze szpinakiem i ziemniakami - Opis przyrządzania:

Listki szpinaku starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w paski (odrzucając grube łodygi). Ziemniaki płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy i rozgniatamy na piure. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Jajka ubijamy na jednolitą masę z łyżką mąki, po czym starannie mieszamy z cebulą. Dodajemy siekany szpinak i piure z ziemniaków. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i dodajemy sporą szczyptę szafranu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na patelnię (taką, którą możemy wstawić do piekarnika, czyli bez plastikowych elementów) wlewamy 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Mocno rozgrzewamy i wlewamy masę jajeczno-szpinakowo-ziemniaczaną. Przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na tak długo, aż spód będzie przyrumieniony (podważamy nożem brzeg omletu i sprawdzamy kolor spodu), a wierzch urośnie. Patelnię wyjmujemy z piekarnika, omlet kroimy na 4 części i łopatką odwracamy do góry nogami. Wstawiamy przykrytą patelnię z powrotem do piekarnika na 10 minut., aż druga strona omletu też będzie rumiana. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Omlet ze szpinakiem i ziemniakami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Omlet ze szpinakiem i ziemniakami przepisy:

  • Tarta ze świeżym szpinakiem
    Nadzienie do tarty - ze świeżego szpinaku, ziemniaków i anchois - jest dostatecznie eleganckie, by można było to danie podać gościom.
  • Szpinakowy ślimak z serem ricotta Szpinakowy ślimak z serem ricotta
    Bardzo ładne greckie ciasto ze szpinakiem - rulony ciasta filo zwinięte w kształt ślimaka podobają się nawet dzieciom!
  • Inne gnocchi
    Drugi w naszej kolekcji przepis na podstawowe ziemniaczane kluseczki.
  • Terrine z hiszpańskiej tortilli
    Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.
  • Omlet z ricottą nr 2
    Włoska wariacja na temat francuskiej klasyki. Bardzo wiosenne, optymistyczne danie. Świetnie nadaje się na brunch - mój ulubiony posiłek.




Podziel się linkiem:


Komentarze: