Tradycyjna perska potrawa, szalenie prosta i bardzo smaczna. Można podawać na gorąco, ciepło (ja tak najbardziej lubię) lub zimno, jako składnik talerza mezze.
Kraj pochodzenia: Iran
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Omlet ze szpinakiem i ziemniakami - Opis przyrzÄ…dzania:
Listki szpinaku starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w paski (odrzucając grube łodygi). Ziemniaki płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy i rozgniatamy na piure. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Jajka ubijamy na jednolitą masę z łyżką mąki, po czym starannie mieszamy z cebulą. Dodajemy siekany szpinak i piure z ziemniaków. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i dodajemy sporą szczyptę szafranu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na patelnię (taką, którą możemy wstawić do piekarnika, czyli bez plastikowych elementów) wlewamy 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Mocno rozgrzewamy i wlewamy masę jajeczno-szpinakowo-ziemniaczaną. Przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na tak długo, aż spód będzie przyrumieniony (podważamy nożem brzeg omletu i sprawdzamy kolor spodu), a wierzch urośnie. Patelnię wyjmujemy z piekarnika, omlet kroimy na 4 części i łopatką odwracamy do góry nogami. Wstawiamy przykrytą patelnię z powrotem do piekarnika na 10 minut., aż druga strona omletu też będzie rumiana. Podajemy na ciepło lub zimno.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Omlet ze szpinakiem i ziemniakami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |