Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Omlet-ze-szpinakiem-i-ziemniakami

Omlet ze szpinakiem i ziemniakami

Tradycyjna perska potrawa, szalenie prosta i bardzo smaczna. Można podawać na gorąco, ciepło (ja tak najbardziej lubię) lub zimno, jako składnik talerza mezze.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Iran

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) świeżego szpinaku
250 g (ćwierć kilo) obranych ziemniaków
mała cebula
6 jajek
łyżka mąki
szafran
olej

Opis przyrządzania:
Listki szpinaku starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w paski (odrzucając grube łodygi). Ziemniaki płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy i rozgniatamy na piure. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Jajka ubijamy na jednolitą masę z łyżką mąki, po czym starannie mieszamy z cebulą. Dodajemy siekany szpinak i piure z ziemniaków. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i dodajemy sporą szczyptę szafranu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na patelnię (taką, którą możemy wstawić do piekarnika, czyli bez plastikowych elementów) wlewamy 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Mocno rozgrzewamy i wlewamy masę jajeczno-szpinakowo-ziemniaczaną. Przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na tak długo, aż spód będzie przyrumieniony (podważamy nożem brzeg omletu i sprawdzamy kolor spodu), a wierzch urośnie. Patelnię wyjmujemy z piekarnika, omlet kroimy na 4 części i łopatką odwracamy do góry nogami. Wstawiamy przykrytą patelnię z powrotem do piekarnika na 10 minut., aż druga strona omletu też będzie rumiana. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024