W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Omlet z ricottą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Omlet z ricottą

Soczysty omlet nadziewany białym włoskim serkiem, przybrany koperkiem. Delikatne śniadanie.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 gałązki koperku
  • 200 g świeżej ricotty
  • oliwa z oliwek

Omlet z ricottą - Opis przyrządzania:

Jajka wbijamy do miseczki i rozbełtujemy widelcem, dodając trochę soli i pieprzu do smaku.
Koperek myjemy, osuszamy i dwie gałązki siekamy, a trzecią dzielimy na piórka. Siekany koperek dodajemy do jajek i mieszamy.
Ricottę rozkruszamy widelcem na mniejsze kawałki.
Na średniej wielkości teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy ricottę i smażymy chwilę, nie mieszając, na średnim ogniu, aż będzie gorąca. Wlewamy jajka i delikatnie, najlepiej drewnianym widelcem, mieszamy jajka z ricottą. Smażymy, podważając ścięte jajka od brzegu i przechylając patelnię tak, by jeszcze płynne jajka spłynęły na dno patelni.
Kiedy spód omletu będzie lekko przyrumieniony, a wierzch jeszcze wilgotny, ale już bez śladów jajka w stanie płynnym, zsuwamy omlet na talerz, kroimy w kawałki i przybieramy piórkami koperku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Omlet z ricottą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: