Soczysty omlet nadziewany białym włoskim serkiem, przybrany koperkiem. Delikatne śniadanie.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Omlet z ricottÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Jajka wbijamy do miseczki i rozbełtujemy widelcem, dodając trochę soli i pieprzu do smaku.
Koperek myjemy, osuszamy i dwie gałązki siekamy, a trzecią dzielimy na piórka. Siekany koperek dodajemy do jajek i mieszamy.
Ricottę rozkruszamy widelcem na mniejsze kawałki.
Na średniej wielkości teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy ricottę i smażymy chwilę, nie mieszając, na średnim ogniu, aż będzie gorąca. Wlewamy jajka i delikatnie, najlepiej drewnianym widelcem, mieszamy jajka z ricottą. Smażymy, podważając ścięte jajka od brzegu i przechylając patelnię tak, by jeszcze płynne jajka spłynęły na dno patelni.
Kiedy spód omletu będzie lekko przyrumieniony, a wierzch jeszcze wilgotny, ale już bez śladów jajka w stanie płynnym, zsuwamy omlet na talerz, kroimy w kawałki i przybieramy piórkami koperku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Omlet z ricottą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |