Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Omlet-z-ricotta2
Omlet z ricottą
Soczysty omlet nadziewany białym włoskim serkiem, przybrany koperkiem. Delikatne śniadanie.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 jajka
3 gałązki koperku
200 g świeżej ricotty
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Jajka wbijamy do miseczki i rozbełtujemy widelcem, dodając trochę soli i pieprzu do smaku.
Koperek myjemy, osuszamy i dwie gałązki siekamy, a trzecią dzielimy na piórka. Siekany koperek dodajemy do jajek i mieszamy.
Ricottę rozkruszamy widelcem na mniejsze kawałki.
Na średniej wielkości teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy ricottę i smażymy chwilę, nie mieszając, na średnim ogniu, aż będzie gorąca. Wlewamy jajka i delikatnie, najlepiej drewnianym widelcem, mieszamy jajka z ricottą. Smażymy, podważając ścięte jajka od brzegu i przechylając patelnię tak, by jeszcze płynne jajka spłynęły na dno patelni.
Kiedy spód omletu będzie lekko przyrumieniony, a wierzch jeszcze wilgotny, ale już bez śladów jajka w stanie płynnym, zsuwamy omlet na talerz, kroimy w kawałki i przybieramy piórkami koperku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024