W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Omlet z ricottą nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Omlet z ricottą nr 2

Włoska wariacja na temat francuskiej klasyki. Bardzo wiosenne, optymistyczne danie. Świetnie nadaje się na brunch - mój ulubiony posiłek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g bardzo świeżej ricotty
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • pęczek rukoli
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 8 jajek
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku
  • 4 łyżeczki masła

Omlet z ricottą nr 2 - Opis przyrządzania:

Ricottę rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną.
Rukolę płuczemy i osuszamy. Zostawiamy kilka ładnych listków do ozdoby, zaś resztę drobno siekamy i dodajemy do ricotty.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Studzimy i dodajemy do sera.
Włączamy piekarnik na malutki ogień - chodzi o to, żebyśmy mieli gdzie trzymać gotowe omlety, kiedy będziemy smażyli kolejne. Chyba, że ktoś ma 4 identyczne patelnie i podzielną uwagę...
2 jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy łyżkę siekanego szczypiorku, łyżkę zimnej wody oraz trochę soli i pieprzu. Widelcem ubijamy wszystko razem przez chwilę tak, by żółtka i białka dobrze się razem wymieszały.
Na teflonowej patelni (o średnicy około 18 cm) roztapiamy łyżeczkę masła. Przechylamy patelnię na boki tak, by roztopione masło pokryło całą powierzchnię. Wlewamy roztrzepane jajka i smażymy omlet na średnim ogniu. Łopatką podnosimy ścięty brzeg omletu i tak przechylamy patelnię, żeby płynne jajka z wierzchu wlały się pod spód omletu.
Kiedy spód omletu będzie ścięty i zacznie się przyrumieniać, zaś wierzch będzie wilgotny, ale już nie płynny, na połowę omletu nakładamy 1/4 nadzienia z ricotty. Przy pomocy szerokiej łopatki składamy omlet na pół, przykrywając nadzienie. Trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, po czym ostrożnie przekładamy na ogrzany talerz - najlepiej przechylić patelnię nad talerzem i delikatnie zsunąć nań omlet.
Wstawiamy talerz do piekarnika, żeby omlet nie wystygł.
Smażymy kolejne omlety - generalnie idzie to znaczniej szybciej, niż się pisze. Gotowe omlety ozdabiamy listkami rukoli i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Omlet z ricottą nr 2: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Omlet z ricottą nr 2 przepisy:

  • Omlet z gorgonzolą
    Smaczne, sycące danie. Jeśli do omletu podamy bagietkę i miskę sałaty - najlepiej z dodatkiem gorzkawych liści endywii lub radicchio - to głód nam nie zagrozi!
  • Omlet z bryndzą i opieńkami Omlet z bryndzą i opieńkami
    Mój samotny obiadek któregoś jesiennego dnia... Przepyszny, naprawdę!
  • Omlet z ricottą
    Soczysty omlet nadziewany białym włoskim serkiem, przybrany koperkiem. Delikatne śniadanie.
  • Puchaty omlet z parmezanem
    Świetna samotna kolacja przed telewizorem (noża nie trzeba). Czasem trzeba coś zrobić tylko dla siebie...
  • Omlet z łososiem i awokado
    Bardzo przyjemne danie dla dwojga - omlety w ogóle powinno się przyrządzać dla niedużej ilości osób - ot, na przykład na walentynkową kolację... lub też na śniadanie nazajutrz!




Podziel się linkiem:


Komentarze: