Włoska wariacja na temat francuskiej klasyki. Bardzo wiosenne, optymistyczne danie. Świetnie nadaje się na brunch - mój ulubiony posiłek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Omlet z ricottą nr 2 - Opis przyrządzania:
Ricottę rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną.
Rukolę płuczemy i osuszamy. Zostawiamy kilka ładnych listków do ozdoby, zaś resztę drobno siekamy i dodajemy do ricotty.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Studzimy i dodajemy do sera.
Włączamy piekarnik na malutki ogień - chodzi o to, żebyśmy mieli gdzie trzymać gotowe omlety, kiedy będziemy smażyli kolejne. Chyba, że ktoś ma 4 identyczne patelnie i podzielną uwagę...
2 jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy łyżkę siekanego szczypiorku, łyżkę zimnej wody oraz trochę soli i pieprzu. Widelcem ubijamy wszystko razem przez chwilę tak, by żółtka i białka dobrze się razem wymieszały.
Na teflonowej patelni (o średnicy około 18 cm) roztapiamy łyżeczkę masła. Przechylamy patelnię na boki tak, by roztopione masło pokryło całą powierzchnię. Wlewamy roztrzepane jajka i smażymy omlet na średnim ogniu. Łopatką podnosimy ścięty brzeg omletu i tak przechylamy patelnię, żeby płynne jajka z wierzchu wlały się pod spód omletu.
Kiedy spód omletu będzie ścięty i zacznie się przyrumieniać, zaś wierzch będzie wilgotny, ale już nie płynny, na połowę omletu nakładamy 1/4 nadzienia z ricotty. Przy pomocy szerokiej łopatki składamy omlet na pół, przykrywając nadzienie. Trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, po czym ostrożnie przekładamy na ogrzany talerz - najlepiej przechylić patelnię nad talerzem i delikatnie zsunąć nań omlet.
Wstawiamy talerz do piekarnika, żeby omlet nie wystygł.
Smażymy kolejne omlety - generalnie idzie to znaczniej szybciej, niż się pisze. Gotowe omlety ozdabiamy listkami rukoli i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Omlet z ricottą nr 2: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |