Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Omlet-z-ricotta-nr-2
Omlet z ricottą nr 2
Włoska wariacja na temat francuskiej klasyki. Bardzo wiosenne, optymistyczne danie. Świetnie nadaje się na brunch - mój ulubiony posiłek.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 g bardzo świeżej ricotty
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
pęczek rukoli
2 łyżki orzeszków piniowych
8 jajek
4 łyżki siekanego szczypiorku
4 łyżeczki masła
Opis przyrządzania:
Ricottę rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną.
Rukolę płuczemy i osuszamy. Zostawiamy kilka ładnych listków do ozdoby, zaś resztę drobno siekamy i dodajemy do ricotty.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Studzimy i dodajemy do sera.
Włączamy piekarnik na malutki ogień - chodzi o to, żebyśmy mieli gdzie trzymać gotowe omlety, kiedy będziemy smażyli kolejne. Chyba, że ktoś ma 4 identyczne patelnie i podzielną uwagę...
2 jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy łyżkę siekanego szczypiorku, łyżkę zimnej wody oraz trochę soli i pieprzu. Widelcem ubijamy wszystko razem przez chwilę tak, by żółtka i białka dobrze się razem wymieszały.
Na teflonowej patelni (o średnicy około 18 cm) roztapiamy łyżeczkę masła. Przechylamy patelnię na boki tak, by roztopione masło pokryło całą powierzchnię. Wlewamy roztrzepane jajka i smażymy omlet na średnim ogniu. Łopatką podnosimy ścięty brzeg omletu i tak przechylamy patelnię, żeby płynne jajka z wierzchu wlały się pod spód omletu.
Kiedy spód omletu będzie ścięty i zacznie się przyrumieniać, zaś wierzch będzie wilgotny, ale już nie płynny, na połowę omletu nakładamy 1/4 nadzienia z ricotty. Przy pomocy szerokiej łopatki składamy omlet na pół, przykrywając nadzienie. Trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, po czym ostrożnie przekładamy na ogrzany talerz - najlepiej przechylić patelnię nad talerzem i delikatnie zsunąć nań omlet.
Wstawiamy talerz do piekarnika, żeby omlet nie wystygł.
Smażymy kolejne omlety - generalnie idzie to znaczniej szybciej, niż się pisze. Gotowe omlety ozdabiamy listkami rukoli i podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024