W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Omlet z gorgonzolą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Omlet z gorgonzolą

Smaczne, sycące danie. Jeśli do omletu podamy bagietkę i miskę sałaty - najlepiej z dodatkiem gorzkawych liści endywii lub radicchio - to głód nam nie zagrozi!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spora gruszka
  • 2 łyżki porto
  • 3 łyżki masła
  • 120 g gorgonzoli
  • 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 8 jajek

Omlet z gorgonzolą - Opis przyrządzania:

Włączamy piekarnik na malutki ogień - chodzi o to, żebyśmy mieli gdzie trzymać gotowe omlety, kiedy będziemy smażyli kolejne. Chyba, że ktoś ma 4 identyczne patelnie i podzielną uwagę... Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wkładamy plasterki gruszki i smażymy na sporym ogniu przez kilka minut, podlewając porto. Gorgonzolę kroimy w kawałki, a orzechy grubo siekamy. 2 jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy łyżkę zimnej wody oraz trochę soli i pieprzu. Widelcem ubijamy wszystko razem przez chwilę tak, by żółtka i białka dobrze się wymieszały. Na teflonowej patelni (o średnicy około 18 cm) roztapiamy 1/2 łyżki masła. Przechylamy patelnię na boki tak, by roztopione masło pokryło całą powierzchnię. Wlewamy roztrzepane jajka i smażymy omlet na średnim ogniu. Łopatką podnosimy ścięty brzeg omletu i tak przechylamy patelnię, żeby płynne jajka z wierzchu wlały się pod spód omletu. Kiedy spód omletu będzie ścięty i zacznie się przyrumieniać, zaś wierzch będzie wilgotny, ale już nie płynny, na połowę omletu nakładamy 1/4 plasterków gruszki. Na gruszkę kładziemy 1/4 gorgonzoli i posypujemy 1/4 siekanych orzechów. Przy pomocy szerokiej łopatki składamy omlet na pół, przykrywając nadzienie. Trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, żeby ser zaczął się topić, po czym ostrożnie przekładamy na ogrzany talerz - najlepiej przechylić patelnię nad talerzem i delikatnie zsunąć nań omlet. Wstawiamy talerz do piekarnika, żeby omlet nie wystygł. Smażymy kolejne omlety - generalnie idzie to znaczniej szybciej, niż się pisze - i podajemy ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Omlet z gorgonzolą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Omlet z gorgonzolą przepisy:

  • Omlet z ricottą nr 2
    Włoska wariacja na temat francuskiej klasyki. Bardzo wiosenne, optymistyczne danie. Świetnie nadaje się na brunch - mój ulubiony posiłek.
  • Omlet z bryndzą i opieńkami Omlet z bryndzą i opieńkami
    Mój samotny obiadek któregoś jesiennego dnia... Przepyszny, naprawdę!
  • Puchaty omlet z parmezanem
    Świetna samotna kolacja przed telewizorem (noża nie trzeba). Czasem trzeba coś zrobić tylko dla siebie...
  • Omlet z łososiem i awokado
    Bardzo przyjemne danie dla dwojga - omlety w ogóle powinno się przyrządzać dla niedużej ilości osób - ot, na przykład na walentynkową kolację... lub też na śniadanie nazajutrz!
  • Tortilla z bobem
    Delikatny, wiosenny omlet. Możemy podać go na lekką kolację, lub pokroić w małe kawałki i serwować jako tapas.




Podziel się linkiem:


Komentarze: