Smaczne, sycące danie. Jeśli do omletu podamy bagietkę i miskę sałaty - najlepiej z dodatkiem gorzkawych liści endywii lub radicchio - to głód nam nie zagrozi!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Omlet z gorgonzolą - Opis przyrządzania:
Włączamy piekarnik na malutki ogień - chodzi o to, żebyśmy mieli gdzie trzymać gotowe omlety, kiedy będziemy smażyli kolejne. Chyba, że ktoś ma 4 identyczne patelnie i podzielną uwagę... Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wkładamy plasterki gruszki i smażymy na sporym ogniu przez kilka minut, podlewając porto. Gorgonzolę kroimy w kawałki, a orzechy grubo siekamy. 2 jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy łyżkę zimnej wody oraz trochę soli i pieprzu. Widelcem ubijamy wszystko razem przez chwilę tak, by żółtka i białka dobrze się wymieszały. Na teflonowej patelni (o średnicy około 18 cm) roztapiamy 1/2 łyżki masła. Przechylamy patelnię na boki tak, by roztopione masło pokryło całą powierzchnię. Wlewamy roztrzepane jajka i smażymy omlet na średnim ogniu. Łopatką podnosimy ścięty brzeg omletu i tak przechylamy patelnię, żeby płynne jajka z wierzchu wlały się pod spód omletu. Kiedy spód omletu będzie ścięty i zacznie się przyrumieniać, zaś wierzch będzie wilgotny, ale już nie płynny, na połowę omletu nakładamy 1/4 plasterków gruszki. Na gruszkę kładziemy 1/4 gorgonzoli i posypujemy 1/4 siekanych orzechów. Przy pomocy szerokiej łopatki składamy omlet na pół, przykrywając nadzienie. Trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, żeby ser zaczął się topić, po czym ostrożnie przekładamy na ogrzany talerz - najlepiej przechylić patelnię nad talerzem i delikatnie zsunąć nań omlet. Wstawiamy talerz do piekarnika, żeby omlet nie wystygł. Smażymy kolejne omlety - generalnie idzie to znaczniej szybciej, niż się pisze - i podajemy ze świeżą bagietką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Omlet z gorgonzolą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |