Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Omlet-z-gorgonzola

Omlet z gorgonzolą

Smaczne, sycące danie. Jeśli do omletu podamy bagietkę i miskę sałaty - najlepiej z dodatkiem gorzkawych liści endywii lub radicchio - to głód nam nie zagrozi!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spora gruszka
2 łyżki porto
3 łyżki masła
120 g gorgonzoli
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
8 jajek

Opis przyrządzania:
Włączamy piekarnik na malutki ogień - chodzi o to, żebyśmy mieli gdzie trzymać gotowe omlety, kiedy będziemy smażyli kolejne. Chyba, że ktoś ma 4 identyczne patelnie i podzielną uwagę... Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wkładamy plasterki gruszki i smażymy na sporym ogniu przez kilka minut, podlewając porto. Gorgonzolę kroimy w kawałki, a orzechy grubo siekamy. 2 jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy łyżkę zimnej wody oraz trochę soli i pieprzu. Widelcem ubijamy wszystko razem przez chwilę tak, by żółtka i białka dobrze się wymieszały. Na teflonowej patelni (o średnicy około 18 cm) roztapiamy 1/2 łyżki masła. Przechylamy patelnię na boki tak, by roztopione masło pokryło całą powierzchnię. Wlewamy roztrzepane jajka i smażymy omlet na średnim ogniu. Łopatką podnosimy ścięty brzeg omletu i tak przechylamy patelnię, żeby płynne jajka z wierzchu wlały się pod spód omletu. Kiedy spód omletu będzie ścięty i zacznie się przyrumieniać, zaś wierzch będzie wilgotny, ale już nie płynny, na połowę omletu nakładamy 1/4 plasterków gruszki. Na gruszkę kładziemy 1/4 gorgonzoli i posypujemy 1/4 siekanych orzechów. Przy pomocy szerokiej łopatki składamy omlet na pół, przykrywając nadzienie. Trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, żeby ser zaczął się topić, po czym ostrożnie przekładamy na ogrzany talerz - najlepiej przechylić patelnię nad talerzem i delikatnie zsunąć nań omlet. Wstawiamy talerz do piekarnika, żeby omlet nie wystygł. Smażymy kolejne omlety - generalnie idzie to znaczniej szybciej, niż się pisze - i podajemy ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024