Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Omlet-Tex-Mex

Omlet Tex-Mex

Świetne danie na wakacyjne śniadanie, ale i na lunch takim omletem zapewne nikt nie pogardzi, wystarczy podać doń miskę sałaty i jakąś salsę.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 cienkich plasterków bekonu
mała cebula
świeża papryczka jalapeno (lub łyżka pokrojonej ze słoika)
dojrzały pomidor
awokado
100 g sera cheddar (lub Monterrey Jack - poza USA trudno go jednak dostać)
łyżka oleju roślinnego
6 jajek

Opis przyrządzania:
Sporą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się zagrzeje, wkładamy plasterki bekonu i smażymy je z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmujemy z patelni na papier kuchenny, ale tłuszczu nie wylewamy. Kiedy bekon wystygnie, kruszymy go na kawałeczki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę jalapeno myjemy i drobno siekamy, jeśli zaś mamy papryczkę ze słoika, to najpierw dokładnie ją osączamy z zalewy, a potem siekamy.
Pomidor myjemy, kto chce, może go obrać ze skórki, kroimy w kosteczkę.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórkę i kroimy w poprzek w plasterki.
Ser ścieramy na grubej tarce.
Na patelnię z tłuszczem po bekonie wlewamy olej i stawiamy na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i papryczkę i smażymy, co jakiś czas mieszając, az warzywa zmiękną. Odławiamy je z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na bok, zaś patelnię zostawiamy na ogniu.
Jajka wbijamy do miseczki, rozkłócamy widelcem, dodając trochę soli i pieprzu do smaku. Wlewamy masę jajeczną na patelnię, przykrywamy i smażymy przez 3-4 minuty, aż omlet od spodu zupełnie się zetnie.
Zdejmujemy przykrywkę i na połowie powierzchni omletu rozkładamy bekon, cebulę z jalapeno, pomidor i awokado. Posypujemy połową sera, składamy omlet tak, by nadzienie było przykryte, przykrywamy znów patelnię i smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż jajka się zupełnie zetną.
Zdejmujemy omlet z patelni, kroimy na 4 części, przekładamy na ogrzane talerze i posypujemy resztą sera. W warunkach działkowo-wakacyjnych stawiamy patelnie po prostu na stole i każdy nakłada sobie sam, posypując serem lub nie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024