Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Oliwki-z-marokanskimi-aromatami

Oliwki z marokańskimi aromatami

To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g dobrych zielonych oliwek bez pestek
150 g dobrych czarnych oliwek bez pestek
kiszona cytryna (Kiszone cytryny na szybko)
cytryna zwykła
duży ząbek czosnku
łyżeczka harissy (Harissa)
oliwa z oliwek
garść listków świeżej mięty

Opis przyrządzania:
Oliwki odcedzamy z zalewy, jeśli w takiej były, i wkładamy do dużego słoja.
Skórkę kiszonej cytryny kroimy w drobną kostkę i dodajemy do oliwek.
Zwykłą cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę (samą żółtą warstwę) na drobnej tarce - potrzebujemy mniej więcej łyżeczkę skórki. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do oliwek.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do oliwek.
Harissę ucieramy z kilkoma łyżkami oliwy na sos i wlewamy do słoika. Słoik zakręcamy i dobrze nim wstrząsamy. Oliwki możemy podać od razu, ale nazajutrz będą bardziej aromatyczne.
Przed podaniem mieszamy z garścią umytych i osuszonych listków mięty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024