Przyjemnie śródziemnomorska pogryzka do drinków.
Kraj pochodzenia: kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: słoik
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Oliwki z cytrusami - Opis przyrzÄ…dzania:
Oliwki starannie odcedzamy na sicie i wkładamy do miski.
Cytrusy szorujemy i wycieramy. 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy kroimy w cienkie plasterki, wybierając pestki. Każdy plasterek kroimy na 4 części. Z reszty owoców wyciskamy sok.
Pokrojone owoce mieszamy z oliwkami, dodajemy tymianek. Z soku z owoców i oliwy (około 200 ml) ukręcamy możliwie jednolity sos, dodajemy go do oliwek i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny co najmniej. Po tych 2 godzinach można je już jeść, ale lepsze są po 2 dniach.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Oliwki z cytrusami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |