Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Oliwki-z-cytrusami
Oliwki z cytrusami
Przyjemnie śródziemnomorska pogryzka do drinków.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: słoik
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
słoik zielonych oliwek bez pestek
2 cytryny
pomarańcza
2 łyżki listków świeżego tymianku
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Oliwki starannie odcedzamy na sicie i wkładamy do miski.
Cytrusy szorujemy i wycieramy. 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy kroimy w cienkie plasterki, wybierając pestki. Każdy plasterek kroimy na 4 części. Z reszty owoców wyciskamy sok.
Pokrojone owoce mieszamy z oliwkami, dodajemy tymianek. Z soku z owoców i oliwy (około 200 ml) ukręcamy możliwie jednolity sos, dodajemy go do oliwek i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny co najmniej. Po tych 2 godzinach można je już jeść, ale lepsze są po 2 dniach.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024