Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Oliwa-z-czarnymi-oliwkami
Oliwa z czarnymi oliwkami
Właściwie bardziej pomysł, niż przepis, za to bardzo użyteczny. Tak przygotowaną oliwą polać możemy niemal wszystko: jajka na twardo, serca karczochów, wędzoną rybę, sałatkę z pomidorów...
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 300 ml
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 g czarnych oliwek (waga bez pestek)
200 ml oliwy z oliwek extra virgin
Opis przyrządzania:
Oliwki kupujemy najlepsze, jakie uda się dostać. Najlepiej kupić z pestkami, bo są smaczniejsze. Pestki wydłubujemy, a oliwki wkładamy do blendera. Dolewamy oliwę z oliwek (extra virgin) i miksujemy, aż oliwki będą drobno posiekane i wymieszają się z oliwą. Przelewamy oliwę do butelki i pamiętamy, żeby przed użyciem wstrząsnąć.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024