Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ocet-zurawinowy
Ocet żurawinowy
Zimowy ocet, oryginalnie przyprawiony świeżym chrzanem - używamy do sosu winegret lub też polewamy nim ugrillowaną (lub usmażoną) białą rybę.
Rodzaj dania: Przetwory
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: mniej więcej 1/4 litra
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
solidna garść świeżych żurawin
kawałek świeżego korzenia chrzanu o długości 5 cm
200 ml (niepełna szklanka) białego dobrego octu winnego
2 łyżki cukru
Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy. Rozgniatamy lekko i wkładamy do sporego słoika.
Chrzan obieramy, myjemy i kroimy w kawałki, dodajemy do żurawin.
Do słoika wlewamy teraz ocet i dodajemy cukier.
Słoik zakręcamy i odstawiamy na co najmniej tydzień.
Używamy do sałatkowych dressingów lub doprawiania rozmaitych dań.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024