Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ocet-brzoskwiniowy
Ocet brzoskwiniowy
Oryginalny, bladożółty ocet, doskonały do sałatek. Bardzo ładny i elegancki prezent.
Rodzaj dania: Przetwory
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 450 ml
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
brzoskwinie z puszki
świeża bazylia
biały ocet winny
Opis przyrządzania:
Do rondla wkłądamy 2 szklanki plasterków brzoskwiń z puszki, odsączonych z zalewy. Dodajemy szklankę białego octu winnego i szklankę liści świeżej bazylii. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ocet jest zimny, przelewamy go przez sitko, brzoskwinie i bazylię usuwamy. Do wyparzonego słoika wkładamy szklankę świeżych liści bazylii. Nalewamy ocet brzoskwiniowy, zamykamy i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie cedzimy ocet przez kawałek muślinu lub papierowy filtr do kawy. Przelewamy do wyparzonych małych buteleczek i zamykamy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024