Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Obatzder
Obatzder
Tradycyjna monachijska zakąska do piwa. Najbardziej odpowiednim dodatkiem będą niemieckie precle, ale nasze też się nadadzą, jak również świeży razowy chleb.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
dojrzały camembert
2 czerwone cebule średniej wielkości
1/2 pęczka szczypiorku
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
ostra mielona papryka
Opis przyrządzania:
Camembert wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Wyjmujemy i ostrym nożem ścinamy skórkę. Wkładamy ser do miski i stawiamy w ciepłym miejscu, żeby zmiękł. Cebule obieramy z łusek. Jedną drobniutko siekamy, drugą kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser rozgniatamy widelcem na możliwie gładką masę. Dodajemy posiekaną cebulę, prawie cały szczypiorek i słodką mieloną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy też nieco ostrej papryki - ilość regulujemy zgodnie z odpornością na kapsaicynę ;-) Wszystko razem ucieramy, po czym formujemy z masy zgrabne porcyjki, układamy je na półmisku i ozdabiamy krążkami cebuli i resztą siekanego szczypiorku. Podajemy z preclami i świeżym razowym chlebem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024