W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Niemieckie kluski z ziemniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Niemieckie kluski z ziemniaków

Podobne do naszych śląskich - niemieckie kluseczki z gotowanych ziemniaków. Szczególnie dobrze się sprawdzają podane do mięsa z dużą ilością sosu.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 3/4 kg mączystych ziemniaków
  • 4 żółtka
  • 60 g mąki ziemniaczanej plus więcej do toczenia klusek
  • 60 g masła
  • gałka muszkatołowa

Niemieckie kluski z ziemniaków - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w skórkach we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie - 20 minut do pół godziny - odcedzamy, przekładamy na blachę i wstawiamy na 6 minut do piekarnika, żeby odparowały. Ziemniaki obieramy i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę (albo specjalną do ziemniaków, albo taką do mięsa). Do ciepłych ziemniaków dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Starannie mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dobrze przyprawiamy solą i świeżo startą gałką. Stół kuchenny posypujemy mąką ziemniaczaną. Masę dzielimy na 4 części i z każdej toczymy gruby wałek. Każdy wałek dzielimy na 8 równych kawałków. Rękoma obsypanymi mąką toczymy z masy zgrabne knedelki. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień na najmniejszy. Wkładamy kluski i gotujemy przez 15 minut - wszystkie powinny wypłynąć na powierzchnię. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową i podajemy do mięsa z sosem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Niemieckie kluski z ziemniaków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Niemieckie kluski z ziemniaków przepisy:

  • Placuszki ziemniaczane z suszonymi pomidorami
    Bardzo smaczne placuszki z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem natki i suszonych pomidorów. Dobre jako samodzielne danie, mogą także wystąpić w roli dodatku do mięsa lub ryby.
  • Inne gnocchi
    Drugi w naszej kolekcji przepis na podstawowe ziemniaczane kluseczki.
  • Gnocchi
    Najprostszy przepis na włoskie kopytka - jeśli lubimy łączyć różne dziedziny sztuki, to przypominam, że doskonałą wizualizację robienia gnocchi możemy obejrzeć w "Ojcu Chrzestnym III".
  • Trinxat cerda
    Klasyczne danie katalońskie - placek z ziemniaków i włoskiej kapusty. Możemy podawać go jako danie główne lub dodatek do grillowanych kiełbasek.
  • Paluszki serowe
    Szybka i prosta zakąska do piwa, wina lub herbaty (dla abstynentów).




Podziel się linkiem:


Komentarze: