Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Niemieckie-kluski-z-ziemniakow

Niemieckie kluski z ziemniaków

Podobne do naszych śląskich - niemieckie kluseczki z gotowanych ziemniaków. Szczególnie dobrze się sprawdzają podane do mięsa z dużą ilością sosu.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 3/4 kg mączystych ziemniaków
4 żółtka
60 g mąki ziemniaczanej plus więcej do toczenia klusek
60 g masła
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w skórkach we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie - 20 minut do pół godziny - odcedzamy, przekładamy na blachę i wstawiamy na 6 minut do piekarnika, żeby odparowały. Ziemniaki obieramy i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę (albo specjalną do ziemniaków, albo taką do mięsa). Do ciepłych ziemniaków dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Starannie mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dobrze przyprawiamy solą i świeżo startą gałką. Stół kuchenny posypujemy mąką ziemniaczaną. Masę dzielimy na 4 części i z każdej toczymy gruby wałek. Każdy wałek dzielimy na 8 równych kawałków. Rękoma obsypanymi mąką toczymy z masy zgrabne knedelki. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień na najmniejszy. Wkładamy kluski i gotujemy przez 15 minut - wszystkie powinny wypłynąć na powierzchnię. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową i podajemy do mięsa z sosem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024