To jest zupa z gatunku "dopieszczających żołądek" - ciepła, gęsta, kremowa, gładka... Doskonały początek niedzielnego obiadu.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Niemiecka zupa koperkowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Koperek myjemy i osuszamy w ściereczce. Kilka ładnych gałązek odkłądamy do dekoracji, a resztę drobno siekamy. Szalotki obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 5 minut. Dodajemy posiekany koperek i smazymy przez minutę. Posypujemy warzywa mąką i smażymy dalej, przez jakieś 2 minuty, mieszając. Dolewamy wywar i śmietankę, doprowadzamy zupę do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i odrobiną cukru. W małej miseczce mieszamy żółtka z kwaśną śmietaną. Zupę zestawiamy z ognia, wlewamy do niej śmietanowe żółtka i dobrze wszystko mieszamy. Nalewamy zupę do ogrzanych talerzy lub miseczek, ozdabiamy odłożonym koperkiem i podajemy z grzankami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Niemiecka zupa koperkowa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |