Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Niemiecka-zupa-koperkowa
Niemiecka zupa koperkowa
To jest zupa z gatunku "dopieszczających żołądek" - ciepła, gęsta, kremowa, gładka... Doskonały początek niedzielnego obiadu.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 spore pęczki koperku
3 szalotki
3 łyżki masła
30 g mąki
5 szklanek wywaru z kurczaka
200 g kremowej śmietanki
gałka muszkatołowa
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Opis przyrządzania:
Koperek myjemy i osuszamy w ściereczce. Kilka ładnych gałązek odkłądamy do dekoracji, a resztę drobno siekamy. Szalotki obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 5 minut. Dodajemy posiekany koperek i smazymy przez minutę. Posypujemy warzywa mąką i smażymy dalej, przez jakieś 2 minuty, mieszając. Dolewamy wywar i śmietankę, doprowadzamy zupę do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i odrobiną cukru. W małej miseczce mieszamy żółtka z kwaśną śmietaną. Zupę zestawiamy z ognia, wlewamy do niej śmietanowe żółtka i dobrze wszystko mieszamy. Nalewamy zupę do ogrzanych talerzy lub miseczek, ozdabiamy odłożonym koperkiem i podajemy z grzankami.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024