W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Niemiecka czerwona kapustka - Opis przyrzÄ…dzania:
Kapustę obieramy z wierzchnich przywiędłych liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Kroimy kapustę w możliwie cienkie paski, po czym płuczemy je na sicie i osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Skórkę możemy obrać lub też zostawić, w zależności od preferencji. Boczek kroimy w kostkę. Na dużej i głebokiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki). Wrzucamy boczek i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy cebulę, smazymy chwilę - tyle, żeby cebula zwiotczała, po czym dodajemy kapustę i jabłka. Smażymy kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas, po czym wlewamy ocet balsamico i 150 ml wody (trochę więcej, niż pół szklanki). Dodajemy listki laurowe, cukier, trochę soli, pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy. Patelnię przykrywamy, zostawiając z boku szparę. Gotujemy na średnio małym ogniu przez pół godziny do 40 minut.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Niemiecka czerwona kapustka: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |