W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Niemiecka czerwona kapustka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Niemiecka czerwona kapustka

W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty o wadze 1 kg
  • duża cebula
  • 1/2 kg (500 g) jabłek
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki octu balsamico
  • 3 listki laurowe
  • łyżka cukru
  • trochę gałki muszkatołowej

Niemiecka czerwona kapustka - Opis przyrządzania:

Kapustę obieramy z wierzchnich przywiędłych liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Kroimy kapustę w możliwie cienkie paski, po czym płuczemy je na sicie i osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Skórkę możemy obrać lub też zostawić, w zależności od preferencji. Boczek kroimy w kostkę. Na dużej i głebokiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki). Wrzucamy boczek i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy cebulę, smazymy chwilę - tyle, żeby cebula zwiotczała, po czym dodajemy kapustę i jabłka. Smażymy kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas, po czym wlewamy ocet balsamico i 150 ml wody (trochę więcej, niż pół szklanki). Dodajemy listki laurowe, cukier, trochę soli, pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy. Patelnię przykrywamy, zostawiając z boku szparę. Gotujemy na średnio małym ogniu przez pół godziny do 40 minut.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Niemiecka czerwona kapustka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Niemiecka czerwona kapustka przepisy:

  • Czerwona kapusta z migdałami
    Oryginalna czerwona kapustka, słodko-kwaśna, pieczona w piecu. Podajemy do ciemnego pieczonego mięsa lub duszonej wołowiny.
  • Czerwona kapusta z gruszkami
    Oryginalna kapustka, znakomita do ciemnego mięsa (kaczka, sarnina, udziec jagnięcy...).
  • Młoda kapustka po bawarsku
    Niemcy na kapuście znają się naprawdę dobrze - młoda kapustka po bawarsku jest tego najlepszym dowodem.
  • Czerwona kapusta z jeżynami
    Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...
  • Marynata z czerwonej kapusty
    Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis Ricka Steina, guru wielbicieli ryb i lokalnych zakupów. Bardzo smaczna, niezbyt ostra kapusta jest świetnym dodatkiem do wszelkich pasztetów i mięs na zimno, a także mięsa duszonego we własnym sosie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: