Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Niemiecka-czerwona-kapustka

Niemiecka czerwona kapustka

W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka czerwonej kapusty o wadze 1 kg
duża cebula
1/2 kg (500 g) jabłek
150 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju słonecznikowego
4 łyżki octu balsamico
3 listki laurowe
łyżka cukru
trochę gałki muszkatołowej

Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z wierzchnich przywiędłych liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Kroimy kapustę w możliwie cienkie paski, po czym płuczemy je na sicie i osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Skórkę możemy obrać lub też zostawić, w zależności od preferencji. Boczek kroimy w kostkę. Na dużej i głebokiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki). Wrzucamy boczek i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy cebulę, smazymy chwilę - tyle, żeby cebula zwiotczała, po czym dodajemy kapustę i jabłka. Smażymy kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas, po czym wlewamy ocet balsamico i 150 ml wody (trochę więcej, niż pół szklanki). Dodajemy listki laurowe, cukier, trochę soli, pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy. Patelnię przykrywamy, zostawiając z boku szparę. Gotujemy na średnio małym ogniu przez pół godziny do 40 minut.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024