Szalenie elegancka (i dość solidna) przystawka z kaczej foie gras, podsuszanych jabłek i grzanek. Od wielkiego dzwonu, no ale w końcu idą Święta... Uprzedzam, że jeszcze tego nie robiłam, ale przepis mi się spodobał - nie wiem tylko, czy w ciągu pół godziny jabłka rzeczywiście zdążą podeschnąć. Chodzi o to, by skoncentrować ich smak, więc może trzeba będzie potrzymać je w piecu dłużej.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Napoleonki jabłkowe z foie gras - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Jabłka myjemy i osuszamy, po czym specjalnym przyrządem do drążenia jabłek usuwamy gniazdo nasienne. Teraz kroimy każde jabłko horyzontalnie na jak najcieńsze plasterki - najlepiej mandoliną.
Masło topimy na małym ogniu.
Układamy plasterki jabłek na przygotowanej blaszce i smarujemy roztopionym masłem. Wstawiamy do pieca na 1/2 godziny, żeby jabłka nieco podeschły.
W tak zwanym międzyczasie kroimy foie gras na 8 plastrów równej wielkości - trzeba uważać, bo foie gras łatwo się kruszy, dlatego lepiej mieć już pokrojoną.
Z chleba tostowego robimy rumiane grzanki, a potem wycinamy z nich kółka wielkości plastrów foie gras. Każde kółko smarujemy resztą roztopionego masła i wstawiamy na chwilę do pieca, w którym suszą się jabłka.
Endywię myjemy i osuszamy, dzielimy na małe, eleganckie listeczki.
Z łyżeczki aceto balsamico i łyżki oliwy ukręcamy gładki winegret, dodając sól, cukier i pieprz do smaku. Mieszamy endywię z sosem.
Na 4 talerzach układamy nasze napoleonki: najpierw grzanka, na niej kilka plasterków jabłka, potem plaster foie gras, znów grzanka, jabłka i foie gras.
Każdą napoleonkę otaczamy kilkoma listeczkami endywii, zaś na wierzch kładziemy 3 żurawinki i ładnie przyciętą gałązkę szczypiorku.
Podajemy nie zwlekajÄ…c.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Napoleonki jabłkowe z foie gras: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: ekstrawagancka
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |