Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Najlepsza-pasta-z-jajek-i-awokado
Najlepsza pasta z jajek i awokado
Najulubieńsza pasta do chleba moich Dzieci - najlepsza na grzankach z białego chleba, choć ja akurat lubię ją na razowym chlebie. Przepis zawdzięczam nieżyjącemu już Przyjacielowi naszej rodziny - Kubie Goldbergowi, cudownemu człowiekowi.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Izrael
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 jajka
2 dojrzałe awokado
mała czerwona (bo ładniej wygląda) cebula
sok z cytryny
Opis przyrządzania:
Jajka nakłuwamy u podstawy, wkładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy 8 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy pod strumieniem zimnej wody. Obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wkładamy do miski.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki, a potem łyżeczką wydłubujemy miąższ i dodajemy do jajek.
Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy razem jajka i awokado - jeśli akurat nie jesteśmy posiadaczami tak wyrafinowanego sprzętu kuchennego, możemy wszystko drobno posiekać.
Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Cebula nie musi być czerwona, choć ładnie wygląda - biała też się sprawdza, ale szczypiorek, z niewiadomych przyczyn, już nie tak bardzo.
Dodajemy cebulkę do pasty, mieszamy i doprawiamy do smaku sporą ilością soli i pieprzu oraz odrobiną soku z cytryny.
Podajemy pastę z grzankami z chleba tostowego lub z dobrym żytnim chlebem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024