Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Najlepsza-pasta-z-jajek-i-awokado

Najlepsza pasta z jajek i awokado

Najulubieńsza pasta do chleba moich Dzieci - najlepsza na grzankach z białego chleba, choć ja akurat lubię ją na razowym chlebie. Przepis zawdzięczam nieżyjącemu już Przyjacielowi naszej rodziny - Kubie Goldbergowi, cudownemu człowiekowi.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Izrael

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 jajka
2 dojrzałe awokado
mała czerwona (bo ładniej wygląda) cebula
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Jajka nakłuwamy u podstawy, wkładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy 8 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy pod strumieniem zimnej wody. Obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wkładamy do miski.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki, a potem łyżeczką wydłubujemy miąższ i dodajemy do jajek.
Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy razem jajka i awokado - jeśli akurat nie jesteśmy posiadaczami tak wyrafinowanego sprzętu kuchennego, możemy wszystko drobno posiekać.
Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Cebula nie musi być czerwona, choć ładnie wygląda - biała też się sprawdza, ale szczypiorek, z niewiadomych przyczyn, już nie tak bardzo.
Dodajemy cebulkę do pasty, mieszamy i doprawiamy do smaku sporą ilością soli i pieprzu oraz odrobiną soku z cytryny.
Podajemy pastę z grzankami z chleba tostowego lub z dobrym żytnim chlebem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024