Najprostszy chwyt - łagodna wątróbka, słodka cebulka i kwaśne jabłka dla kontrastu - a działa niezawodnie! Nie da się ukryć, że najlepsza jest wątróbka cielęca i że smażymy ją na prawdziwym maśle. Dużo pieprzu i gotowe!
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Najlepsza możliwa cielęca wątróbka - Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Obieramy ze skórki, ale możemy też ją zostawić. Każdą ćwiartkę jabłka kroimy wzdłuż na 3 plasterki.
Wątróbkę szybko płuczemy, osuszamy, lekko solimy i porządnie (pardon) pieprzymy z obu stron.
Na sporej patelni rozgrzewamy pierwszą łyżkę masła. Kiedy będzie gorące, wkładamy cebulę, solimy i smażymy na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie złota.
Cebulę odsuwamy na bok patelni, a na wolne miejsce wkładamy 1/2 łyżki masła. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy jabłka i smażymy na rumiano z obu stron.
Usmażone jabłka odsuwamy na bok (na cebulkę) i wkładamy na patelnię resztę masła. Zwiększamy nieco ogień i wkładamy wątróbkę. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, jeśli plaster był cienki lub nieco dłużej, jeśli trafił się nam grubszy kawałek. Tak czy owak wątróbka powinna być różowa w środku, no ale to się okaże dopiero po rozkrojeniu ;-).
Usmażoną wątróbkę przekładamy na ogrzany talerz, otaczamy jabłkami z cebulką i jeszcze raz solidnie pieprzymy prosto z młynka.
Podajemy, jak jest lub - jeśli ktoś potrzebuje tych węglowodanów - z kartofelkami z wody, z koperkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Najlepsza możliwa cielęca wątróbka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |