Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Najlepsza-mozliwa-cieleca-watrobka
Najlepsza możliwa cielęca wątróbka
Najprostszy chwyt - łagodna wątróbka, słodka cebulka i kwaśne jabłka dla kontrastu - a działa niezawodnie! Nie da się ukryć, że najlepsza jest wątróbka cielęca i że smażymy ją na prawdziwym maśle. Dużo pieprzu i gotowe!
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
na 1 osobę:
cebula średniej wielkości
2 jabłka
plaster cielęcej wątróbki (około 150 g)
2 szczodre łyżki masła
Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Obieramy ze skórki, ale możemy też ją zostawić. Każdą ćwiartkę jabłka kroimy wzdłuż na 3 plasterki.
Wątróbkę szybko płuczemy, osuszamy, lekko solimy i porządnie (pardon) pieprzymy z obu stron.
Na sporej patelni rozgrzewamy pierwszą łyżkę masła. Kiedy będzie gorące, wkładamy cebulę, solimy i smażymy na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie złota.
Cebulę odsuwamy na bok patelni, a na wolne miejsce wkładamy 1/2 łyżki masła. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy jabłka i smażymy na rumiano z obu stron.
Usmażone jabłka odsuwamy na bok (na cebulkę) i wkładamy na patelnię resztę masła. Zwiększamy nieco ogień i wkładamy wątróbkę. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, jeśli plaster był cienki lub nieco dłużej, jeśli trafił się nam grubszy kawałek. Tak czy owak wątróbka powinna być różowa w środku, no ale to się okaże dopiero po rozkrojeniu ;-).
Usmażoną wątróbkę przekładamy na ogrzany talerz, otaczamy jabłkami z cebulką i jeszcze raz solidnie pieprzymy prosto z młynka.
Podajemy, jak jest lub - jeśli ktoś potrzebuje tych węglowodanów - z kartofelkami z wody, z koperkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024